Russische Buurtvisie erkend door het College van B&W

Eind vorig jaar en begin dit jaar hebben we, samen met heel veel buurtgenoten, gewerkt aan een visie voor onze Russische Buurt. In het voorjaar is die aan de buurt gepresenteerd en aan onze wijkwethouder Songül Mutluer overhandigd tijdens het buurtfeest op het Sacharovplein.

Officiële status

Het hebben van een buurtvisie alleen is niet genoeg. Van het begin af aan hebben we gezegd dat het geen document mocht worden dat op de plank zou liggen te verstoffen. Er moet echt iets mee gebeuren. Om dat voor elkaar te krijgen moet onze visie formeel erkend worden door de gemeente, zodat ambtenaren, de gemeenteraad, wethouders en de burgemeester en wijzelf er aan kunnen refereren bij het nemen van beslissingen in en over onze wijk. Dit is nu gebeurd.

Buurtvisie is nu onderdeel besluitvorming

Voor de gemeente is dat relatief nieuw, een visie door een buurt zelf opgesteld. Hoe kan je zoiets inpassen in het beleid en de besluitvorming? Van een buurtvisie kan je geen ‘wet’ maken waar alles aan moet voldoen. Er spelen namelijk ook andere (stedelijke) belangen en (wettelijke) bepalingen. Dus hoe zorg je er dan wel voor dat het een belangrijke rol gaat krijgen in alles wat er binnen het stadhuis wordt beslist over onze buurt? Het zoeken naar de juiste vorm en bewoordingen heeft lang geduurd, veel ambtenaren en wethouders waren onderdeel van dat proces. Het eindresultaat is vorige week behandeld door het college van Burgemeester en wethouders van de gemeente Zaanstad. Onze visie is vanaf nu officieel erkend als buurtvisie! En daarmee moet het bij elke beslissing die het college neemt, die van invloed is op onze buurt, onze buurtvisie worden meegenomen in de belangenafweging. Dat klinkt misschien te makkelijk, maar het is echt een grote, spannende stap. Uiteraard moeten we nog gaan zien hoe dit uitpakt. Een spannende tijd dus die we nauwgezet gaan volgen. Als eerste stap daarin gaan Gert en Eelco met de Gemeenteraad praten over het hele proces.

Op leuke, feestelijke manier presenteren aan ambtenaren

Behalve deze officiële procedure willen we onze visie én onze wijk ook op leuke manier onder de aandacht brengen bij ambtenaren en wethouders. En daar hebben we jullie voor nodig! We denken aan een grote opening op een maandagochtend op het stadhuis, met een Russisch koor waarbij wij de buurtvisie aan alle stadhuismedewerkers bij binnenkomst overhandigen en presenteren. De hele week willen we de ambtenaren door onze buurt heen krijgen en in contact brengen met de bewoners en de visie. Bijvoorbeeld door een puzzeltocht, of op de koffie bij mensen thuis, gewoon leuke dingen om elkaar te leren kennen.

Meedoen aan de voorbereidingen of de week zelf?

Wil je meedoen? Heel graag, zowel meedenken van te voren als meedoen in die week zelf, al is het een paar uur, we zijn blij met alle hulp! Geef je op via: russische.buurt.project@gmail.com of 06-34111079 (Eelco) of 06-51189229 (Gert).

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s