Historie en kunst

Onze wijk was vroeger een zeehaven, scheepswerven lagen langs de Hogendijk, zeelui schuimden door de Lage Horn. We zeilden naar Spitsbergen om walvissen te vangen. En we heten niets voor niets de Russische Buurt. We hebben het Czaar Peter-huisje in de buurt! Thema’s genoeg waarmee we onze wijk een eigen gezicht kunnen geven. Op allerlei plekken zouden we daar iets mee kunnen doen: we hebben de datsja’s al, misschien in straatmeubilair of gevels? Er wordt zelfs gedacht aan een historische scheepswerf. Wie heeft hier mooie ideeën over en wil mee onderzoeken wat er mogelijk is?

Droom

Je loopt in de wijk en ziet allerlei zaken die te maken hebben met Rusland, de houtbouw, scheepsbouw, walvisvaart. Bij de beelden en andere uitingen staan bordjes met uitleg of een QR-code. Ook wordt er gebruik gemaakt van pictogrammen om zaken te visualiseren. Voor de kinderen op school is een speciaal lespakket ontwikkeld, zo wordt de buurt ook meer van hen. Er vinden ook allerlei activiteiten plaats, met de een Russisch thema. Op een fijne verblijfsplek staat een Russische maaltijd op het menu, soms is er een wodkaproeverijtje. De app van Piet Klein is af, hiermee kun je wandelen en met je smartphone kijken hoe het er hier vroeger uitzag. Op de plek waar JOWA was gelegen is u een scheepswerf, het is een historische plek. Er is mooi groen met als thema Rusland en de historische buurt en eenmaal per jaar geeft een gelegenheidsorkest met mensen uit de Russische buurt daar een openluchtconcert.

Wat moet er gebeuren

 1. Contact zoeken om te inventariseren van wat er is en daarbij aanhaken:
  1. Historisch Zaandam (FB)
  2. Commissie Kunst en Cultuur
  3. Archief -> tekeningen
  4. Kadaster
  5. Zaans museum
  6. Fluxus
 2. Borden met uitleg bijv bij standbeelden
 3. Activiteitencommissie
  1. aanhaken bij wat er uit andere groepen komt, bijvoorbeeld rondleidingen, projecten zoals in het Ruslandjaar (de lijstjes die overal hingen enz.).
  2. ook aanhaken bij speeltuinvereniging
 4. Kinderen erbij betrekken
 5. Museum -> Gemeente, meedenkende buurtbewoners

 

Eerste stap:

 • een meeting organiseren met mensen die in dit groepje willen meedoen

Inschrijven
Wil je meedenken, meedoen, of gewoon op de hoogte gehouden worden over dit thema, mail dan naar russische.buurt.project@gmail.com.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s