Reisje van de Zaan naar de Waal

door Gertjan Laan

Vrijdag 30 augustus om negen uur stappen vijftien inwoners van Zaanstad, waaronder een chauffeur en een burgemeester, in de bus die klaar staat om naar Nijmegen te vertrekken. Het is een luxe bus met niet alleen zitplaatsen, maar ook tafeltjes en een koffiemachine. Burgemeester Jan Hamming neemt de taak op zich koffie te serveren, en nadat iedereen zich via de microfoon heeft voorgesteld, ontstaan er gesprekken tussen de bewoners, en met Jan Hamming, die gezellig bij ieder groepje aanschuift.

Afbeelding 1: Jan Hamming komt op visite

We zijn op weg naar het Democratiefestival op het eiland Veur-Lent in de Waal bij Nijmegen. Bij onze aankomst cirkelt een reclamevliegtuigje met de tekst “Referendum = democratie” boven het terrein, en Forum voor Democratie deelt bij de ingang flyers uit met dezelfde tekst. Wat opvalt is dat de meeste mensen de flyer meteen in de vuilcontainer gooien.

Afbeelding 2: Aankomst op het festivaleiland

In de pers is van tevoren veel kritiek geweest op het festival en op de kosten daarvan, maar het weer is prachtig, het eiland is prachtig, en er is ontzettend veel te doen aan lezingen, interviews en discussies, verdeeld over een stuk of twintig tenten op het terrein. Het is niet heel druk, maar ook niet heel stil, elke lezing of debat is daarom goed te volgen.

Joris Luyendijk geeft een indrukwekkende lezing over de terechte klachten die veel lageropgeleiden hebben: voor hen is de banenmarkt krap, de onderwijskansen zijn niet groot en de huisvesting onbetaalbaar. Partijen als de PvdA en D’66 hebben onwil of onvermogen om oog te hebben voor die problemen. Er rest voor veel mensen weinig anders dan PVV of SP stemmen, en dat zijn nu juist twee partijen die nooit bestuursverantwoordelijkheid nemen.

Ik heb tijdens het festival met mensen gesproken die zich inzetten voor hun buurt of stad. De verhalen komen vaak op hetzelfde neer: er zijn successen, er zijn teleurstellingen, maar volhouden en lange adem is noodzakelijk.

Afbeelding 3: Even pauze aan het strand. Op de achtergrond de stad Nijmegen

Ik vond het een inspirerende dag, het geeft veel voldoening zoveel mensen bij elkaar te zien die nadenken over en zich inspannen voor een betere wereld voor henzelf en hun naasten.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s